Wednesday, 23 March 2011

BUNGA KANTAN..harum baunya..

Mati-mati aku ingat bunga kantan ni bunga lengkuas hahaha..Rupa-rupanya tafsiran aku salah. Bunga kantan is bunga kantan ar. Bunga lengkuas is bunga lengkuas ar. Pokok bunga kantan sama macam pokok lengkuas cuma bezanya pokok bunga kantan lagi besar dari pokok lengkuas. So kepada semua, jangan tersilap macam aku ni pastikan dulu antara kantan dan lengkuas.

- kuncup bunga kantan -

Bunga kantan atau siantan selalunya digunakan dalam masakan seperti laksa, asam pedas dan nasi kerabu. Bunga kantan digunakan kerana keharuman baunya. Kita kena ambik bunga kantan yang masih kuncup bukannya yang dah kembang mekar. Selain bunga, tombak bunga kantan ni juga boleh digunakan dlm masakkan. Tombak ni menurut mak aku tunas yang baru nk tumbuh. Aku pn xpernah duk usha macam mana rupa tombak sebenarnya. Ni bahasa orang kampung di kampung aku ar, untuk kampung2 atau bandar2 yang lain aku xpasti diorng panggil apa.

- bunga kantan yang mekar -

Bunga kantan juga kadang2 diguna sebagai motif untuk batik dan selalu juga orang buat gubahan bunga sebab bunga kantan cantik dan tahan lama.

- bunga kantan slalu dijadikan motif batik -

xoxo
buntal-buntal

No comments:

Post a Comment